ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαλιγκάρια μπουρμπουριστά (κρητική συνταγή)
  • 1 κιλό σαλιγκάρια, 
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή ξίδι, 
  • 1 ποτηράκι αλεύρι, 
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 
  • αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο.

Βάζουµε τα σαλιγκάρια σε µία λεκάνη µε νερό και τα αφήνουµε µέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (για τουλάχιστον µισή ώρα) και τα καθαρίζουµε καλά.
Πετάµε όσα σαλιγκάρια δεν έχουν βγάλει τα κεφάλια τους έξω. Βάζουµε σε µια κατσαρόλα νερό µέχρι τη µέση και µόλις βράσει ρίχνουµε τα σαλιγκάρια µέσα µε 3 κουταλιές αλάτι. Όταν αρχίζουν να βγάζουν αφρούς, προσθέτουµε ένα ποτηράκι ξίδι και τα αφήνουµε να βράσουν 10 λεπτά. Μετά πετάµε το νερό και τα ξεπλένουµε πολύ καλά µε κρύο νερό.
Αλατίζουµε τα σαλιγκάρια, τα αλευρώνουµε και τα βάζουµε σε καυτό ελαιόλαδο µε το στόµιο προς τα κάτω για 3 λεπτά. Ρίχνουµε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τα ανακατεύουµε µια φορά και µετά από 2 λεπτά τα σβήνουµε µε κρασί. Τα αφήνουµε να πάρουν µια βράση και είναι έτοιµα για σερβίρισµα.






Kοχλιοί (σαλιγκάρια) με ρύζι

Παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για χοχλιούς με ρύζι και ντομάτα.

Προετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Σύνολο: 60 λεπτά
Συνταγή για: 6 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 480 θερμίδες | Λιπαρά: 18 γρ.

Υλικά συνταγής:

  • Σαλιγκάρια:1 κιλό (χοχλιοί)
  • Ελαιόλαδο:1/3 κούπα
  • Ψιλοκομμένο κρεμμύδι:1 μέτριο
  • Ψιλοκομμένο σκόρδο:1 σκελίδα
  • Ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες:4 μεγάλες
  • Ρύζι καρολίνα:2 κούπες
  • Αλάτι, πιπέρι:όσο σας αρέσει
  • Ζάχαρη:1/2 κουταλάκι

Οδηγίες:

1. Καθαρίζετε τους χοχλιούς, όπως περιγράφεται εδώ: καθάρισμα χοχλιών.
2. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε και το σκόρδο και μαραίνετε για 1 ακόμη λεπτό.
3. Προσθέτετε την ντομάτα και όσο νερό χρειάζεται για να πάρετε 1,5 λίτρο.
4. Προσθέτετε όταν βράσει το ρύζι, τα καθαρισμένα σαλιγκάρια, αλατοπίπερο και την ζάχαρη. Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει το ρύζι, περίπου 15 – 20 λεπτά.
5. Κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό.





Κοχλιοί με αγκινάρες και πατάτες στο φούρνο
·  1/2 κιλό χοχλιοί
·  4 μέτριες πατάτες
·  4-6 αγκινάρες
·  2-3 ντομάτες
·  2 ξερά κρεμμυδάκια
·άνηθο και μαϊντανό
·  ελαιόλαδο
·  αλάτι και πιπέρι
·  αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κολοκυθάκια, καρότα και πράσο.

Πλένουμε καλά τους χοχλιούς και τους ζεματάμε σε αλατισμένο νερό.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Τοποθετούμε τους χοχλιούς μπρούμυτα χωρίς να τους ανακατέψουμε με τις αγκινάρες.
Τοποθετούμε τις πατάτες αφού τις αλατοπιπερώσουμε.
Περιχύνουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες τα κρεμμυδάκια τον άνηθο και τον μαϊντανό ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και δυο ποτήρια νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν και οι πατάτες.

Λίγα μυστικά ακόμα

-τις αγκινάρες τις αλείφουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
-καλό είναι οι πατάτες να καλύψουν τους χοχλιούς και τις αγκινάρες.
αν προσθέσουμε καρότα, κολοκυθάκια και πράσο το φαγητό νοστιμεύει περισσότερο